Kennissenkring
Besloten contact-netwerk voor alleenstaanden / singles

Fietsmaatjes

Interview met Bert die weer ging fietsen.

Dit artikel is gebaseerd op een gesprek met Bert, een Kennissenkring deelnemer. Plaats, tijd en persoonsgegevens zijn veranderd om de privacy van de betrokkene te beschermen.

Hoe is het bij jouw begonnen met Kennissenkring: 

Ja hoe is het eigenlijk begonnen met die Kennissenkring, eens even denken. Fietsen doe ik eigenlijk al mijn hele leven heel graag. Toen ik nog als ambtenaar werkte voor ik ging vutten, reed ik dagelijks op de fiets naar mijn werk in de stad. En 's zondags reed ik een rondje met mijn vrienden van de Tour club. Door een langdurige blessure kwam dat eigenlijk een beetje in het slob. En ben ik alleen nog recreatief gaan fietsen. Zo fietste ik vrijwel iedere zondag wat minder intensief met m'n vrouw die ook een echte liefhebber van recreatief fietsen werd. Gezellig samen er op uit met een lunch onderweg bij een uitspanning of terrasje. Dit is helaas verleden tijd om een zeer verdrietige reden; ik ben nu al weer ruim drie jaar weduwnaar. In fietsen had ik geen trek meer. 

Afgelopen zomer zocht ik toch weer eens naar mogelijkheden op het internet om weer min of meer regelmatig een rondje te rijden. Maar ja alleen is ook maar alleen, en alleen op een terrasje zitten moet je ook leren. Met iemand is toch gemakkelijker en gezelliger.

Toevallig kwam ik op de site van Kennissenkring en zag daar het item fietsen. Ben verder gaan kijken en heb me aangemeld. En onder andere het item fietsen op het aanmeldingsformulier aangevinkt. Dan weet iedereen dat je in bent voor een fietstochtje. 

Nadat me had ingeschreven, zag ik in het overzicht dat er inderdaad heel veel alleenstaande mensen zijn die regelmatig een rondje zouden willen rijden. Het is wel niet helemaal zo populair als wandelen. Maar je hebt toch in elke provincie ruim voldoende mensen die eventueel mee willen fietsen. Ik heb daarom "de stoute schoenen" aangetrokken en heb via de e-mail een aantal van deze mensen in de buurt een berichtje gestuurd. Ik selecteerde daarbij ook een beetje op leeftijd, dat praat wat gemakkelijker dacht ik. Hierop kwam vrijwel direct antwoord van een aantal mensen.

Ik heb de volgende zondag direct met twee daarvan afgesproken. Een van de twee was goed thuis op een site waar fietsroutes staan aangegeven. En we hebben afgesproken bij een horeca gelegenheid hier in de buurt en dat hij voor een route zou zorgen. Ik weet nog, het was mooi weer die dag en na een kopje koffie op het terras zijn we opgestapt. Eigenlijk was het alsof we elkaar al geruime tijd kenden. De sfeer was lang niet zo stil en afwachtend als ik had gedacht. Gezamenlijk hobby's breken het ijs schijnbaar gemakkelijk. We hebben gezellig gekletst over waar we zoal op de fietst waren geweest, en Kees (de nieuwe kennis zal ik maar zeggen) legde uit hoe zijn gpx fietscomputer werkte. Ik zelf houdt het nog even op de ANWB  en VVV routes en het ideale knooppunten netwerk. Maar het is leuk om dit apparaat in de toekomst ook eens aan te schaffen. Kun je ook eenvoudig zelf routes uitzetten. Na zo'n 25 km hielden we het voor gezien en hebben nog even lekker iets gegeten op het terras waar we waren gestart. Een geslaagde middag vonden we alle drie. 

Regelmatig spreek ik zo af met iemand of een aantal mensen uit het kennissenkring bestand. Zo heb ik mijn eigen netwerk van fietsmaatjes. En zonder echte verplichtingen naar elkaar toe hebben we heel wat gezellige uurtjes samen.

Een aantal mensen beschikt net als ik over een auto met fietsdrager. Met hen fiets ik ook wel regelmatig buiten de regio. Er hoorde laatst zelfs al wilde plannen voor een meerdaagse fietstocht met overnachting via een voordelig hotel arrangement op de Veluwe. Ach ja, er is tegenwoordig zoveel voordelig mogelijk via het internet. 

Natuurlijk fiets ik wel wat vaker met mensen waarmee ik een klik heb. En ik kan wel zeggen dat ik na de afgelopen zomer een tweetal mensen steeds meer als mijn vrienden ben gaan beschouwen. Eigenlijk moet ik zeggen vriend en vriendin want het betreft een man en een vrouw. Hiermee praat je spontaan wat verder door over zaken die je bezighouden en wat meer privé zijn. En je merkt al gauw dat ze echte belangstelling hebben. Ik ben zuinig op deze mensen want zo gemakkelijk maak je geen vrienden meer op latere leeftijd. (Bert is voor in de zestig). 

Het bevalt mij goed op deze manier en een vaste groep oprichten of aansluiten is voor mij eigenlijk helemaal niet meer zo direct noodzakelijk. Die zijn er wel, met een vaste datum per maand. Je ziet wel is aankondigingen langs komen op het Kennissenkring prikbord op de besloten deelnemers site. Leuk bedacht dat Kennissenkring. Voor mij voldoet het prima.

Over het prikbord gesproken: Binnenkort ga ik voor eerst naar een etentje van een Kennissenkring eet-groepje hier in de buurt. Ze komen regelmatig samen in een telkens weer ander leuk restaurantje en je kunt als Kennissenkring deelnemer gewoon aansluiten. Ik zag de aankondiging van het etentje langskomen op het prikbord van de besloten deelnemerssite en heb de contactpersoon gemaild dat ik ook mee kwam eten. Het verplicht je verder tot niets. Mooi geregeld toch. Ik ben benieuwd. Ik stap er nu na m'n ervaringen met het fietsen zo op af.